EMOTIONAL AWARENESS: onderzoek naar de samenhang tussen emotional awareness en mentale gezondheid

Introductie

In militaire opleidingen ligt veel nadruk op door leren bijten; ‘als je denkt dat je moe bent dan ben je het nog lang niet’. Je leert door allerlei vormen van pijn heen te bijten. In je werk als militair kan je in situaties komen waarin het noodzakelijk is dat je dat doet (in het belang van de missie, van je eigen leven, van dat van je collega’s). Maar dat doorbijten kost iets. Je negeert een signaal van je lichaam dat er iets niet goed is, en dat is risicovol. Het is dus belangrijk dat je dat alleen doet als het echt nodig is. En dat je in staat bent om als het niet echt nodig is, op een andere manier met pijn om te gaan.

Bij dit project kijken we naar deze andere manier van omgaan met pijn. In de wetenschappelijke literatuur wordt hierbij gesproken over ‘compassie’ of ‘zelfcompassie’. Wij noemen dit Emotional Awareness. Waar Situational Awareness (SA) staat voor bewustzijn van je omgeving, gaat Emotional Awareness (EA) over bewustzijn van hoe het met jezelf en een ander gaat. Als je EA aanstaat ben je, je op een open en zorgzame manier bewust van hoe het met jezelf en een ander gaat zonder dat je het overzicht verliest.

Projectoverzicht

Doel:

Samenhang tussen Emotional Awareness en mentale gezondheid onderzoeken

Deelprojecten:

  1. Vragenlijststudie; in de periode 2020-2021 heeft een grote groep militairen verschillende vragenlijsten ingevuld over hun mentale gezondheid en over hoe zij omgaan met lastige emoties van zichzelf en van anderen. Het doel hiervan is om te onderzoeken hoe Emotional Awareness samenhangt met mentale gezondheid van militairen.
  2. Pilotstudie; midden 2021 heeft 1 specifieke compagnie van de KL deelgenomen aan een nieuw ontwikkelde training voor Emotional Awareness die in de vorm van een pilot werd aangeboden. Hierbij zijn vooraf en achter vragenlijsten afgenomen en er zijn interviews gehouden om te onderzoeken hoe een training als dit beleefd wordt en wat het effect ervan is.

Doelgroep:

Militairen


Tijdsverloop:

Het onderzoek start is gestart in 2020 en de verwachte looptijd is 4 jaar.


Resultaten:

De resultaten worden in 2025 verwacht