ARMED: verschillen in morele besluitvorming

Met ARMED onderzoeken we hoe militairen en burgers in een moreel conflict beslissen wat de juiste manier van handelen is.

Introductie

In het leven worden we voortdurend geconfronteerd met situaties waarin we beslissingen moeten nemen, met verschillende mate van complexiteit en gevolgen. Bij dilemma’s met een moreel aspect kunnen de keuzes schade veroorzaken voor betrokken partijen. Bij het bekijken van hoog-risico beroepen (zoals bijvoorbeeld Defensie, politie, brandweer, en ambulancepersoneel) kunnen besluiten grote morele repercussies hebben, aangezien levens op het spel staan. Inzicht in hoe hoog-risico beroepen, zoals militairen, in een moreel conflict beslissen wat de juiste koers van handelen is, kan helpen om deze schade te voorkomen. 

Omdat moraliteit een belangrijk aspect is van militaire besluitvorming willen wij onderzoeken welke morele keuzes militairen maken in een fictief oorlogsscenario. Tegelijkertijd willen we de verschillen in morele besluitvorming tussen militairen en burgers onderzoeken. Tot slot worden er extra vragenlijsten afgenomen om te onderzoeken welke factoren geassocieerd zijn met morele besluitvorming.

ARMED betreft een vragenlijsten onderzoek. Voor het onderzoek zijn 1000 deelnemers nodig en deelnemers dienen tussen de 18 en 65 jaar oud te zijn. Deelname is dus zowel voor militairen als voor burgers mogelijk. Het onderzoek neemt ongeveer 30 minuten in beslag. 

Projectoverzicht

Doel:

1.    Onderzoeken welke morele keuzes worden gemaakt door militairen in een hypothetische oorlogssituatie
2.    Onderzoeken hoe de moraliteit van militairen zich verhoudt tot die van de burgerpopulatie
3.    Onderzoeken welke factoren geassocieerd zijn met morele besluitvorming.

Doelgroep:

Burgers en militairen (18 – 65 jaar). 

Tijdsverloop:

Het onderzoek start in 2024. De verwachte looptijd is 1 jaar. 

Resultaten:

De resultaten worden eind 2025 verwacht.