IN-DEPTH: onderzoek naar diverse aspecten van depressie binnen het leger

Introductie

In vergelijking met de niet-militaire bevolking hebben militairen een verhoogde kans op het ontwikkelen van mentale problemen. Vooral uitzendingen die gepaard gaan met blootstelling aan gevechtssituaties vergroten de risico's op mentale problemen. Depressie is een van de meest voorkomende problemen binnen de militaire context en heeft een negatieve invloed op verschillende factoren zoals bijvoorbeeld werkprestaties, de fysieke gezondheid of uitval uit het arbeidsproces.

IN-DEPTH is een onderzoek naar diverse aspecten van depressie binnen het leger. Met bestaande datasets zullen verschillende onderzoeksvragen worden beantwoord.

Lange termijn ontwikkeling van depressieve klachten na uitzending

Eerder PRISMO-onderzoek heeft aangetoond dat depressieve klachten bij veteranen tot 10 jaar na uitzending nog aanwezig kunnen zijn. Als onderdeel van het huidige onderzoek naar depressie binnen het leger, willen we daarom inzicht krijgen in de verschillen tussen veteranen als het gaat om het ontwikkelen van deze depressieve klachten na uitzending. Zijn er verschillende depressie trajecten te onderscheiden? Inzicht in de lange termijn ontwikkeling van depressieve klachten kan helpen bij het verbeteren van beslissingen omtrent uitzendingen of het beleid rondom de gezondheidszorg.

Risico factoren voor het ontwikkelen van depressieve klachten na uitzending

Vervolgens is het interessant om te onderzoeken of we risicofactoren kunnen identificeren voor de ontwikkeling van depressie op lange termijn. Kunnen we voor uitzending al voorspellen wie er in een traject zit dat op lange termijn depressieve klachten ontwikkeld? Als wij militairen kunnen identificeren die een hoger risico lopen op het ontwikkelen van depressieve klachten, kan dit ons helpen om de juiste zorg te bieden en de juiste keuzes rondom uitzendingen te maken.

Projectoverzicht

Doel:

Het onderzoeken van diverse aspecten van depressie binnen het leger:

  1. Het verkrijgen van inzicht in de lange termijn ontwikkeling van depressieve symptomen van voor de uitzending tot 10-jaar na de uitzending.
  2. Het identificeren van risico factoren voor het ontwikkelen van depressieve klachten na uitzending.
  3. Het identificeren van voorspellers van behandelsucces bij comorbide PTSS en depressie.

Doelgroep:

Militairen en veteranen.

Resultaten:

Lange termijn ontwikkeling van depressieve klachten na uitzending

De voorlopige resultaten van het onderzoek zijn te lezen op https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2023.08.14.23294068v1.

In het kort: gebaseerd op de PRISMO-data zijn er vier trajecten voor depressieve symptomen gevonden: resilient (65%), intermediate-stable (20%), symptomatic-chronic (9%) en late-onset increasing (6%). Deze trajecten waren geassocieerd met leeftijd, vroege trauma's, stressoren van uitzending en PTSS-symptomen. De meerderheid van de steekproef viel binnen het resilient(veerkrachtig) traject, wat de gedachte ondersteunt dat uitgezonden militair personeel een hoog niveau van veerkracht bezit. In het vervolgonderzoek willen we risicofactoren identificeren voor de ontwikkeling van depressie op lange termijn. Kunnen we voor uitzending al voorspellen wie er in een bepaald depressie traject terecht komt?