Publicatie over het effect van hitte en virtuele gevechtsscenario’s op de lichamelijke en psychologische stressreacties van militairen
Promovendus Frank Schilder heeft met collega’s een onderzoek gepubliceerd naar het opwekken van stress met behulp van hitte en virtuele gevechtsscenario’s bij militairen.
Relevantie van het onderzoek
Dit onderzoek is belangrijk omdat het helpt te begrijpen hoe stress, zoals in militaire missies, het lichaam beïnvloedt. Militairen werken vaak in moeilijke omstandigheden, zoals extreme hitte, en dit kan invloed hebben op hoe goed ze presteren. In deze studie werd gekeken naar hoe hitte en operationele stress samen zorgen voor veranderingen in het lichaam, zoals een snellere hartslag. Door deze situaties in een veilige, controleerbare omgeving na te bootsen, leren onderzoekers beter hoe militairen reageren. Dit kan helpen bij het maken van trainingen die militairen voorbereiden op moeilijke en stressvolle missies. Zo kunnen ze beter omgaan met stress en blijven ze effectiever in echte situaties.
Resultaten van het onderzoek
In totaal zijn 68 deelnemers verdeeld over twee groepen. Een groep werd blootgesteld aan hitte (±36 graden Celsius, 75% luchtvochtigheid) en de ander niet. Beide groepen hebben twee virtuele gevechtsscenario’s doorlopen.
De groep die blootgesteld werd aan hitte liet een stijging in hartslag en daling in hartslagvariabiliteit (het verschil in tijd tussen twee opeenvolgende hartslagen) zien. De groep die niet aan hitte werd blootgesteld liet alleen een daling in hartslagvariabiliteit zien. De hoeveelheid stresshormonen in het speeksel bleef echter onveranderd.
Daarnaast werden de militairen ook gevraagd om hun eigen stressgevoelens te beoordelen. Hieruit bleek dat de stressgevoelens onveranderd bleven tijdens de blootstelling aan hitte.
Conclusies op basis van het onderzoek
De combinatie van hitte en virtuele gevechtsscenario’s zorgde voor een stijging in hartslag en een daling in hartslagvariabiliteit. Deze kenmerken zouden kunnen wijzen op een stressreactie. We zagen geen verandering in de hoeveelheid stresshormonen in het speeksel. Militairen gaven zelf aan dat hun stressgevoelens hetzelfde bleven tijdens de blootstelling aan hitte.
Dit zou kunnen betekenen dat het zittend verblijven in 36 graden (met hoge luchtvochtigheid) niet stressvol genoeg was voor militairen. Voor vervolgonderzoek wordt overwogen om meer stress op te wekken door niet alleen passieve blootstelling aan hitte te gebruiken, maar militairen ook te laten bewegen. Bovendien zou een VR-omgeving gebruikt kunnen worden om een realistischer beeld te creëren.