Trauma in beeld: inzicht in de hersenen

Het bestuderen van de hersenen bij stress en trauma geeft belangrijke inzichten. Dit benadrukt Elbert Geuze op 5 november in zijn oratie getiteld ‘Inzicht’. Tegelijkertijd roept hij op om kritisch te blijven: wij zijn meer dan ons brein en we moeten ook durven twijfelen aan bestaande ideeën. Geuze, hoofd van het Brain Research and Innovation Centre van het Ministerie van Defensie, is vorig jaar benoemd tot hoogleraar Neurowetenschap van stress en psychotrauma aan de Universiteit Utrecht.

Overzichtsfoto van de kapel tijdens de oratie van professor Elbert Geuze met hoogleraren en publiek
Beeld: ©Jeroen Liebers

Beeld van de hersenen

Wetenschappers, waaronder Geuze zelf, gebruiken geavanceerde beeldtechnieken om zichtbaar te maken wat er in de hersenen gebeurt bij traumatische ervaringen. Specifieke hersennetwerken en stresshormonen zoals cortisol spelen een belangrijke rol. Deze inzichten helpen ons te begrijpen wat stress en psychotrauma met ons doen en wat herstel bevordert. Maar, benadrukt Geuze, het geeft nog geen volledig antwoord. 

In dialoog blijven

Geuze legt uit dat mentale problemen zoals stress en trauma complex zijn en niet volledig begrepen kunnen worden vanuit één perspectief. Het is een samenspel tussen allerlei factoren, waaronder bijvoorbeeld ook sociale steun en stigma. Geuze nodigt daarom uit om altijd in dialoog te blijven.

Durf te vragen

Ten slotte onderstreept Geuze het belang van de twijfel. Want ook in de wetenschap bestaan hypes, en meningen zijn geen alternatief voor grondig onderzoek. Alleen wanneer we aan bestaande ideeën durven twijfelen en kritisch vragen blijven stellen kan de wetenschap verder komen, aldus Geuze. 

Professor Elbert Geuze tijdens zijn oratie met op het beeldscherm naast hem een afbeelding van een brein
Beeld: ©Jeroen Liebers