Trauma in beeld: inzicht in de hersenen
Het bestuderen van de hersenen bij stress en trauma geeft belangrijke inzichten. Dit benadrukte Prof. Dr. Elbert Geuze gisteren aan de Universiteit Utrecht bij zijn oratie met de titel ‘Inzicht’. Hij sprak die uit ter gelegenheid van zijn benoeming tot hoogleraar 'Neurowetenschap van stress en psychotrauma'.
Geuze roept overigens ook op kritisch te blijven: wij zijn meer dan ons brein en we moeten ook durven twijfelen aan bestaande ideeën.
Geuze is bij Defensie hoofd van het Brain Research and Innovation Centre. Zijn benoeming markeert een belangrijke ontwikkeling in het wetenschappelijk onderzoek naar stress en psychotrauma. Zijn werk is niet alleen van invloed op de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg maar ook op Defensie als geheel. De inzichten die hij samen met zijn onderzoeksgroep biedt, zijn bovendien nationaal en internationaal van grote waarde. Dit zowel voor militairen als andere hoog-risico beroepen.
Beeld van de hersenen
Wetenschappers, onder wie Geuze zelf, gebruiken geavanceerde beeldtechnieken om zichtbaar te maken wat er in de hersenen gebeurt bij traumatische ervaringen. Specifieke hersennetwerken en stresshormonen zoals cortisol spelen een belangrijke rol. Deze inzichten helpen ons te begrijpen wat stress en psychotrauma met ons doen en wat herstel bevordert. Maar, benadrukt Geuze, het geeft nog geen volledig antwoord.
In dialoog blijven
Geuze legt uit dat mentale problemen zoals stress en trauma complex zijn en niet volledig begrepen kunnen worden vanuit één perspectief. Het is een samenspel tussen allerlei factoren, waaronder bijvoorbeeld ook sociale steun en stigma. Geuze pleit er daarom voor altijd in dialoog te blijven.
Durf te vragen
Ten slotte onderstreept Geuze het belang van de twijfel. Want ook in de wetenschap bestaan hypes. Meningen zijn geen alternatief voor grondig onderzoek. Alleen wanneer we aan bestaande ideeën durven twijfelen en kritisch vragen blijven stellen, kan de wetenschap verder komen, aldus Geuze.
Verbeteren zorg (psycho)traumapatiënten
Defensie en het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht streven gezamenlijk naar verdere verbetering van de zorg voor (psycho)traumapatiënten. Onderdeel van de samenwerking is het bijeenbrengen van initiatieven. Die liggen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, innovatie, opleiding en training en bij het ontwikkelen van gezamenlijke onderzoekslijnen.
Uitwisseling van kennis, expertise en ervaring en samen wetenschappelijk onderzoek doen. Daarmee versterken de militaire en civiele wereld elkaar. Defensie en het UMC Utrecht willen zo bijdragen aan een betere uitkomst van zorg aan militairen en burgers. De benoeming van Elbert Geuze is een belangrijke volgende stap in de ontwikkeling van deze civiel-militaire samenwerking.
Oratieboekje
De oratie is in boekvorm uitgegeven en via deze link in te zien.