Tim Varkevisser verdedigt zijn proefschrift "Digging for fool's gold: Functional MRI of the Amygdala in (Post-)Active Military Personnel with Impulsive Aggression Problems"

Op 27 september 2024 om 14:00 verdedigt Tim Varkevisser zijn proefschrift ter verkrijging van de graad van doctor aan de Universiteit Utrecht.

De omslag van het proefshrift 'Digging for fool's gold: Functional MRI of the Amygdala in (Post-)Active Military Personnel with Impulsive Aggression Problems' van Tim Varkevisser
Beeld: ©EC

Het proefschrift

Het onderwerp van de onderzoeken in het proefschrift van Tim was 'woede- en agressieklachten onder militairen en veteranen'. Dit is bij uitstek een emotioneel fenomeen. 

De amygdala: het hersengebied dat neurowetenschappers al sinds jaar en dag in verband brengen met emotieverwerking. Honderden, zo niet duizenden wetenschappelijke onderzoeken met functionele MRI (hersenscans) beschreven dit hersengebied al als de emotiekern van het brein.

In de veronderstelling dat in de amygdala de 'heilige graal' te vinden zou zijn, lag de focus dus op de amygdala voor de uiteindelijke behandeling van (militaire) woede- en agressieklachten. 

De resultaten bleven echter uit. Is de amygdala wel echt zo’n centrale spil voor het verwerken van emoties? En is functionele MRI wel een geschikte methode om de activiteit van de amygdala te meten?

Uit dit promotieonderzoek blijkt dat “nee” wellicht het meest plausibele antwoord is op beide vragen. Vandaar ook de titel van mijn proefschrift, Gravend naar Klatergoud. Hoewel functionele MRI-beelden van de amygdala er mooi uitzien, valt nog maar te bezien hoeveel ze daadwerkelijk zeggen over de manier waarop het brein emoties verwerkt.”


Klik hier om zijn proefschrift in te zien. 

Openbare promotie

De promotie is op 27-9-2024 vanaf 14:00 online te volgen via deze link. Op de website staat dat het om 14:15 begint, dit klopt niet. De verdediging start om 14:00.